Teknoloji Nedir? Önemi, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Günümüz dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve yaşamımızın her tarafını sarmış olan teknolojiden uzak durmak artık imkânsız. Evde, işte, okulda, sokakta, kafede yani her yerde sizinle. Siz nerde teknoloji orda… Yediden yetmişe herkesin kullandığı teknolojinin olumsuz taraflarını yani zararlarını hiç umursamadan, olabildiğince sınırsız olarak kullanmaya ve kullandırmaya devam ediyoruz.

Teknoloji Nedir? Önemi, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji Nedir? Önemi, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Günümüz dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve yaşamımızın her tarafını sarmış olan teknolojiden uzak durmak artık imkânsız. Evde, işte, okulda, sokakta, kafede yani her yerde sizinle. Siz nerde teknoloji orda… Yediden yetmişe herkesin kullandığı teknolojinin olumsuz taraflarını yani zararlarını hiç umursamadan, olabildiğince sınırsız olarak kullanmaya ve kullandırmaya devam ediyoruz.

Peki, teknoloji nedir? Birçok kesimden üretilen mal ya da hizmetlerin ve bunlara bağlı olarak istenilen amaçların elde edilmesinde kullanılan teknik ve işlemleri, yetenekleri, becerileri ve yöntemleri içermesine teknoloji olarak tanımlayabiliriz. Bunların derlenip toparlanmasına ya da bilimsel alandaki araştırmalara genel ifadeyle “teknoloji” adı verilir. Her türlü teknik ve bilimsel süreç, bilgi, makine, teçhizat, bilgisayar ve cihazlar gibi teknik aletler teknoloji ile bağlantılıdır. Diğer yandan bilim dünyasının uygulamalı tarafını ifade eder. Kısacası İnsanoğlunun bilimi ve bilgiyi kullanarak yaşamı daha kolay hale getirebilmek amacıyla yaptığı her türlü teknik adıma, genel anlamda “teknoloji” olarak açıklanır.

Teknolojinin Önemi

İnsanların yaşamlarını kolaylaştırılması adına gereksinimlerine uygun yardımcı alet ve araçların üretilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin tümüne teknoloji adı vermiştik. Bundan dolayı temelde kişilerin ihtiyaçlarından doğan teknoloji, hayatı kolay hale getirmek asıl amaçtır.

İnsanoğlunun duyduğu her ihtiyacın altından adeta bir teknoloji doğmuştur ya da farklı bir teknolojinin gelişmesine sebebiyet vermiştir. Tekerleğin icadından tutun, matbaa, telefonun icadı milletlerin kaderini değiştirmede büyük bir rol oynamıştır. Günümüze gelindiğinde internet ile iletişim dönemi başlamıştır. Milletler ve toplumlar arası iletişim olanakları bir anda değişim göstererek hemen hemen her şey internete doğru kaydı. Artık zamanımızda neredeyse her şey internetle halledilmeye başlandı.  Nükleer alanlarındaki ilerlemeler, askeri teknolojilerdeki gelişmeler ve savunma sanayindeki olağanüstü gelişmelere devletler kayıtsız kalamayarak yepyeni teknolojilerin üretilmesi veya icat edilmesi anlamında onları adeta bu evreye sevk etmiş oldu. Artık yaşadığımız şu asırda nano teknolojiyi ve yapay zekâyı konuşuyoruz. Yani teknolojinin geldiği son noktayı sohbetlerimize konuk ediyoruz.

Teknolojinin önemini vurgulayan birkaç misal vermek isterim. Örneğin; 1995 yılından sonra piyasa çıkan cep telefonları yok iken nasıl yaşıyorduk? Buna bağlı olarak internet de yine o senelerde insanoğlunun yaşamına dahil oldu ve akabinde adeta her alanda çığır açtı desek abartmış olmayız. Günümüzün eski insanları şimdi internetin faydasını daha iyi anlar oldu. Daha eskiler gitmek isterim. Mucit Edison’un elektriği bulması teknoloji dünyasında bir dönüm noktası olmuştur. İnsanlar elektrikler gittiğinde elektriğin kıymetini daha iyi kavrıyoruz. Son olarak size daha basit bir örnek vermek isterim. Hergün yaşamımızda kullandığınız teknolojik aletlerinden (cep telefonu, televizyon vb.) birkaç gün uzak kalın bakalım. O zaman bizler teknolojinin önemini daha iyi anlamış oluyoruz.

Teknolojinin Faydaları

Teknoloji olabildiğince ve sınırsızca ilerlemektedir. Yaşadığımız çağı teknoloji çağı olarak tanımlasak yanlış olmaz. Bu arada teknolojinin insanoğluna kazandırdıklarının neler olduğu ve ne gibi faydalarının bulunduğunu ifade etmek, tahmin edersiniz ki, bu sayfalara sığmaz.  Sadece herkesin evinde bulunan televizyon ve bilgisayarın yararlarını sayacak olsak, teknolojinin yaşamımıza kattığı faydaları özetlemeye yeter. Evet, teknolojinin insanoğluna binlerce fayda ve yararından bahsedebiliriz. Bazıları ise şunlar;

  • Bilgi alışverişi son derece kolaylaştı. Öyle ki, dünyanın en uzak noktasından anında bilgi alıp bilgi verebiliyoruz. Sesimizi ve görüntümüzü anında dünyanın en uzak noktasına ulaştırabiliyoruz.
  • İnsan yaşamını kolaylaştırıp aynı zamanda pratikleştirmektedir. Eskiden insanlar bir fatura ödemek için kuyruklara girer dakikalarca fatura ödemek için sırasının gelmesini beklerdi. Peki, şimdi böyle mi? Tabii ki, hayır! Evinizdeki ve cebinizdeki internetle online olarak bir tıkla tüm faturalarınızı anında ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca yine internet üzerinden almak istediğiniz her şeye ulaşarak alışveriş yapabiliyorsunuz.
  • Sağlık dünyasının her alanında teknolojiden faydanılmaktadır. Tahlillerden tutun ameliyatlara hatta DNA analizlerine kadar her şeyi teknoloji olanaklarıyla yapılmaktadır.
  • Sonu ölüm ile biten pek çok hastalığın reçetesi teknoloji sayesinde hayat bulmuştur.
  • Ulaşım sektöründe de teknolojinin katkısı ve faydası çoktur. Kara, deniz, hava seyahatlerinde kullanılan birçok araç, makine, teçhizat teknoloji ürünüdür. Çok uzun görünen mesafeler artık en kısa mesafeler konumuna gelmiştir. Öyle ki ulaşımda önceden çok uzun olan yol süreleri aylardan haftalara, haftalardan günlere, günlerden saatlere, saatlerden dakikalara kadar düşmüştür.
  • Evlerimizde kullandığımız küçük ev aletleri, beyaz eşyalar, apartmanlarda kullanılan asansörler ve daha çok teknolojik makine ve cihazlar, zamandan, emekten tasarruf sağlarken verimli hizmetleri de beraberinde biz insanoğluna sunmaktadır.
  • Eğitim dünyasında teknolojinin varlığı tartışılmasızdır. Okullarda kullanılan akıllı tahtalar, projeksiyonlar, bilgisayarlar, eğitim hayatının vazgeçilmez araçları olan kitap, ansiklopedi, defter ve benzerlerinin basılması, yakınında okulu olmayan öğrencilerin teknolojik olanakların sağladığı araçlarla okula gelmesi ve daha birçok olumlu gelişmenin teknoloji sayesinde eğitim dünyasına kullanıldığını ifade edebiliriz.
  • Basım ve yayın sektöründe de teknoloji kullanılırken teknoloji sayesinde binlerce kitap çok kısa bir sürede matbaada basılıp yayım hayatına hazır hale getirilmektedir. Aksini düşünmek bilim dünyasına yapılan en büyük ihanettir.
  • Medya sektöründe teknoloji varlığını göstermektedir. Öyle ki, teknolojinin bize verdiği imkânlar sayesinde istediğimiz noktaya anında haber, bilgi, doküman vb. şeyler ulaştırılabilmekte ve aynı zamanda da alınabilmektedir. Kameralar, profesyonel fotoğraf makineleri, ses kayıt aletleri, 4G haberleşme ve uydu sistemleri insanoğlunun hizmetine sunulmuş teknolojik ürünlerdir. Aynı zamanda televizyon ile radyo yayıncılığı, teknoloji vasıtasıyla yapılabilmektedir.
  • Güvenlik ve asayiş alanında teknolojiyi, suçluların daha hızlı yakalanması için kullanılır. Bu gaye ile kullanılan güvenlik ve gece görüş kameraları, kapı, pencere ve ev alarmları, kişi takip sistemleri, telsizler gibi ürünler teknolojinin bizlere sunduğu nimetlerdir.
  • Eğlence, müzik ve reklâm sektöründe teknoloji, her alanda kendini göstermektedir. Çünkü bu sektör tamamen teknolojiye abonedir veya bağımlıdır diyebiliriz. Öyle ki, albümlerin hazır hale getirilmesi, gerektiğinde ve istendiğinde fotoğrafların fotomontajlaşması, oyun ve tiyatronun sergilenmesi, reklâm filmi ve kliplerin çekilmesi, konserlerin düzenlenmesi, sinema filmlerinin sahne çekimlerinin yapılması ve yayınlanması için teknolojiye gereksinim vardır. Teknoloji yoksa bunlarda yok.
  • Sanayide ve Endüstri de, teknoloji olanaklarıyla çok kısa bir sürede üretim, montaj, bakım ve tamirat işleri yapılabilmektedir.
  • Günümüzün göz alan son model otomobilleri, sesten daha hızlı uçaklar, sürücüsü olmayan araçlar, hızlı trenler, tüm hava ve deniz araçları ve daha sayamadığımız nice nimetler teknolojinin imkânları sayesinde biz insanoğlunun hizmetine sunulabilmektedir.

Teknolojinin Zararları

Sayamadığımız oranda teknolojinin faydası bulunurken öte yandan maalesef zararları da yok değildir. Hem de azımsanmayacak fazlalıkta. İşte teknolojinin insanoğluna verdiği zararları;

  • Ülkelerin savunma sanayi teknolojilerine güvenerek rakiplerine gözdağı verir. Savaş silahları olan atom bombası, biyolojik silahlar, savaş uçakları, kitle imha silahları ile füzeler, yine teknoloji ile üretilmektedir.
  • Teknoloji insanların tembelleşmesine neden olmaktadır. Hazıra konmalarına imkân sağlayarak kişileri hareketsiz bir yaşama sürüklemektedir.
  • Teknoloji tüketimi artıran büyük bir etkendir. Çünkü yeryüzünde bulunan yer altı ve yer üstü zenginlikleri bitme noktasına getirmiştir. Öte yandan ülkeler günümüzde her türlü teknolojik ürüne astronomik rakamlar harcamaktadır.
  • Bir zamanların çok lüks olan alet ve cihazları artık günümüzde bir zorunlu ihtiyaç olarak kanıksandı.
  • Dünyamızı tehdit eden küresel ısınma gibi çevresel problemlerin en başında teknoloji kaynaklı sebepler gelir. Misal olarak; teknolojiyi bünyesinde kullanan işyeri, firma veya fabrikanın atıkları yine teknoloji faydalanılarak doğaya atılır.
  • Nükleer alanındaki teknoloji gibi süreçler, kalıcı doğal felaketlerine sebebiyet vermektedir.
  • Teknoloji uygulamalarından bazıları insanlar arasında etik olmayan durumların yaşanmasına, ahlaki ve kültürel yozlaşmanın doğmasına sebebiyet vermiştir. Topluma ait bazı değerleri olumsuz olarak etkilemiştir hatta bazılarını da yok etmiştir.
  • Teknolojinin insana sunduğu en büyük imkânlardan birisi de şüphesiz internettir. Fakat internet dünyasında paylaşılan bilgi ve dökümanlar maalesef, kişilerin aleyhlerine de kullanılmaya başlandı. Birçok insan bu yüzden büyük problemler yaşamaktadır.
  • İnsan gücünün yerini makineler ve cihazlar almıştır. Bunun sonucunda istihdam problemleri meydana gelerek işsizliğin bir nebze artmasına neden olmuştur. Daha sonraki zamanlarda makine verimliliği insan verimliliği ile kıyas edilmeye başlanmıştır.
  • Teknolojinin getirdiği zararlarından bir tanesi de günümüzde bazı meslek dallarının yok olmasına neden olmuştur. Bazı mesleklerde yok olmamak adına teknolojiye direnmeye çalışmaktadır.
  • Teknolojinin insan sağlığına olumsuz etkileri çeşitli hastalıkları tetikledi, bazı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtı. Günümüzde artık “teknoloji bağımlılığı” için klinikler açılıyor.
  • Teknolojinin nimetlerinden olan elektrik aynı zamanda teknolojik cihaz ve aletlerin çalıştırılması için kullanılır. Bundan ötürü teknolojik ürünlerin çevreye yaydığı elektromanyetik dalgaların, en başta beyin nöronları olmak üzere insan bedenin elektromanyetik alanı üzerinde negatif etkileri olduğu aşikârdır.
  • Hemen her alanda kendine yer bulan teknolojik alet ve cihazlar insanoğlunun radyasyonlara ve elektromanyetik dalgalara maruz kalma olası riskini artırmış durumdadır.
  • Teknolojinin en olumsuz yanlarından biride kişileri sanal âleme sürükleyip yalnızlaştırmasıdır. Bu yüzden kişiler sosyalleşmekten uzak, yüz yüze iletişimden bihaber yaşamak zorunda kalmaktadır.
  • Teknoloji kaynaklı ürünler olan bilgisayar oyunları, cep telefonu oyunları, tv, atari, oyun konsolları ve araçları vb. oyun kaynaklı teknolojik cihazlar maalesef çocukların ve gençlerin gelişimlerini ve sosyal yaşamını olumsuz manada etkiledi.
  • Yetişen yeni nesilde sağlık problemlerin doğmasına sebep olmuştur. Örneğin teknolojiye bağlı olarak, stres, kaygı, depresyon, uykusuzluk, göz bozukluğu, evde huzursuzluk ve yalnızlaşma gibi rahatsızlıkların artmasına vesile olmuştur.

What's Your Reaction?

like
17
dislike
7
love
3
funny
2
angry
8
sad
7
wow
4